De bezieler: Jeroen De Hollogne

“In het hout geboren”

“Wanneer ik met hout bezig ben, verwondert het me telkens hoeveel passie ik daarvoor van huis uit meegekregen heb. Mijn vader, die een houtzagerij/houthandel runde, kon uren vertellen over verschillende soorten hout en hun eigenschappen. Platanen bijvoorbeeld, hebben we vroeger veel verzaagd, toen in de zeventiger jaren alle banen verbreed of van een van fietspad voorzien moesten worden. Dat hout werd vaak voor binnenwerk van meubelen of voor kisten gebruikt, maar een plataan is een bijzondere boom. Het is uitstekend, stevig en vrij hard hout, egaal van nerf maar door de leeftijd van de bomen, het veelvuldig snoeien en soms ziektes heeft de tekening toch karakter en grilligheid”.

"Nu werk ik
met massief hout"

Jeroen De Hollogne is niet te stoppen als het over bomen gaat. Hij heeft “altijd in het hout gezeten”. Ondanks meerdere diploma’s koos hij met overtuiging voor handwerk met hout. “Maar ik was in die beginjaren meer bezig met administratie en centen dan met het bewerken van hout. Nu werk ik enkel nog met massief hout en staan de individuele bomen, doorleefde stammen en mijn atelier centraal. Mijn hele familiegeschiedenis komt als het ware samen in Polidore.”

 

"Die bomen verdienen dat"

“In het atelier ben ik de enige houtbewerker. Maar ik zie het in de toekomst als een vrijplaats voor gelijkgezinden en kunstenaars. Goed opgeleide en getalenteerde vakmensen komen al te vaak terecht achter een pc in een automatische meubelmakerij. Want waar kun je je nog elke dag uitleven met massief hout? Ik werk heel graag samen met mensen die mijn passie delen: houtbewerkers maar even goed kunstenaars, designers of kunstsmeden”.

“Mensen zijn echt aan bomen gehecht”

 “Meubelmakerij op deze basis is noodzakelijkerwijze eerder kleinschalig: maar dat betekent niet dat ik mijn werkgebied geografisch beperk. Elke opmerkelijke, veroordeelde boom kan in aanmerking komen voor een tweede leven als boomstronktafel. Iedereen kan bij Polidore perfect een tafel of meubel laten maken uit een boom van zijn stad of tuin. Van de honderden honderden platanen die begin 2017 op de Antwerpse Italiëlei zijn gerooid, werden er maar enkele gebruikt voor tafelbladen, parket of voor gitaren. Mensen zijn nochtans echt aan die bomen gehecht. Over het motief voor het rooien, ga ik niet uitweiden. Wel is het een feit dat het zoveel indruk maakte op de bewoners dat op de Frankrijklei toen afscheidsbriefjes gevonden werden aan die platanen”.